> Магілёўская вобласць > Крычаўскі раён > вёска Маляцічы > Касцёл Святога Станіслава
Маляцічы. Касцёл Святога Станіслава

Касцёл Святога Станіслава | Маляцічы

Касцёл ў Маляцічах пабудаваны ў 1787-1794 гг. арцыбіскупам С. Богуш-Сестранцэвічам у гонар свайго нябеснага патрона св. Станіслава (малюнак XVIII ст.) |

Научная библиотека Виленского университета, Отдел
рукописей, ф. 82, № 382. | Дата: пач.XXст.

| Дата: пач.XXст.

Касцёл пабудаваны ў 1787-1794 гг. арцыбіскупам С. Богуш-Сестранцэвічам у гонар свайго нябеснага патрона св. Станіслава. Праект збудавання належыць архітэктару Лаўрыну Стуока-Гуцэвічу, які па жаданні заказчыка зрабіў, як лічаць, паменшаную ў 8 разоў копію сабора св. Пятра ў Рыме (не зусім дакладную).

Трохнававую крыжова-купальную базыліку з трыма купаламі (на сяродкрыжжы і рамёнах трансепта) закрываў надзвычайшырокі і грувасткі фасад, завершаны атыкам і трохвугольным франтонам, які адсутнічае на фасадзе рымскага сабора. Пасля паўстання 1830-1831 гг. кляштар дамініканцаў у Маляцічах зачынілі, касцёл перарабілі пад праваслаўную царкву, а ў 1934 г. цалкам зруйнавалі.

Тамара ГАБРУСЬ
Святыні ордэна прапаведнікаў