> obwód brzeski > rejon drohiczyński > wieś Chomsk

Chomsk na mapie

Chomsk - zabytki | zdjęcia

Хомск Хомск Chomsk Chomsk Khomsk Homsk

Historia Chomska

Chomsk jest położony na skrzyżowaniu ważnych szlaków handlowych z Wilna na Wołyń i z Pińska do Prużany. Był niegdyś własnością Naruszewiczów, a potem wszedł w skład poleskich posiadłości Dolskich. Jan Karol Dolski ufundował tu w roku 1687 cerkiew bazylianów. Od Dolskich miejscowe dobra kolejno przechodziły do Wiśniowieckich i Ogińskich. Na przełomie XVIII i XIX wieku Chomsk kupili Pusłowscy i w ich ręku majątek pozostał przez z górą 100 lat.

Ród Pusłowskich wielce zasłużył się dla miasteczka. Wandalin Pusłowski założył tu na początku XIX wieku znaną fabrykę wyborowego sukna. Pusłowscy ufundowali też dwie najokazalsze budowle – klasycystyczną cerkiew w kształcie rotundy oraz neogotycką synagogę.

Niestety, żadna z budowli nie dotrwała naszych czasów, a miasteczko, liczące jeszcze w końcu XIX wieku blisko 2000 mieszkańców, spadło po II wojnie światowej do rzędu zwykłych wsi, głównie na skutek wymordowania przez hitlerowców ludności żydowskiej, stanowiącej zdecydowaną większość. Na zbiorowej mogile 1300 ofiar kaźni z 2 sierpnia 1941 roku stoi pamiątkowy obelisk.

Dzisiejszy Chomsk zupełnie zatracił malowniczy kształt dawnego żydowskiego miasteczka.

Grzegorz Rąkowski, „Czar Polesia”, Rewasz, Pruszków 2001

Chomsk. : Zabytki i atrakcje | zdjęcia

Chomsk.  Krajobrazy

Chomsk. : Utracone spuścizna | zdjęcia

Chomsk.  Cerkiew

Chomsk.  Synagoga

Chomsk. Synagoga (> 1850) Synagoga w Chomsku.
Z archiwum Instytutu Sztuki Polskiej Akademii Nauk (IS PAN R0000026361)

*Я родилась в Хомске в 1948г. Мой отец, священник иерей Евгений Владимирович
Шпаковский, служил в Покровском храме с конца 40-х до 1954 года,с 1954 по 1957г
служил в Троицком храме в Бездеже, откуда мы переехали в Россию.Если я не
ошибаюсь, старостой в Хомском храме в те годы мог быть Иван Трофимович Зима.Фото
Покровского храма из нашего семейного архива,как оно у нас появилось ...
Здравствуйте. Я был бы признателен, если бы Вам удалось найти какую-нибудь информацию о семье Малиевских (дед Степан Петрович)....
Добрый день. Мой дед родился в Хомске в 1912 году. Потом перебрался в городу Уфу (Россия, Республика Башкортостан). Малиевский Степан Петрович. Может кто-нибудь живет в Холмске с такой фамилией ? Помогите найти хоть какую-нибудь информацию о деде. С радостью познакомлюсь с родственниками, если таковые найдутся...
Здравствуйте Татьяна. Я родом из Хомска. В настоящее время проживаю в городе Горловка Донецкой области. Каждый год посещаю Хомск и вместе с преподавателем - краеведом Хомской школы Шикулой введу краеведческую работу по истории Хомска и Хомской школы. Если Вас это заинтересует можете мне написать....
Здравствуйте!У меня отец(1936г.р.) родом из деревни Хомск,жил там до 18 лет(до армии),потом женился на маме-украинке,так и остался на Украине. Там же в деревне похоронены бабушка(погибла в войну) и дедушка.Отец в последний раз был у себя на родине,в деревне, в 1986году(ездил на кладбище)...Я же никогда не была в Белоруссии...Хочу съездить на родину отца. А сейчас,в связи с военными событиями на ю...