> obwód brzeski > rejon drohiczyński > wieś Zakoziel > Park dworski (pozostałości)
Zakoziel. Park dworski (pozostałości)

Park dworski (pozostałości) | Zakoziel

Rok budowy (przebudowy): XVIII/XIX

Park krajobrazowy przy dworze w Zakozielu

Szczególną uwagę w całym kompleksie zwraca park. Zajmował on powierzchnię kilkudziesięciu hektarów. Duża jego część znajdowała się po prawej stronie od centralnej alei. Szeroka aleja lipowa (zachowana do czasów obecnych) prowadziła do dworu i przechodziła w piękny gazon przed główną fasadą, a potem jakby przedłużała się z tyłu budynku. Aleja ta, stanowiła prostą linię przerwaną dworem. Najpiękniejszą częścią parku była ta, w której znajdowała się kaplica. To terytorium obejmujące 7 ha było porośnięte pięknymi różnego rodzaju drzewami, krzewami. Wśród drzew parku można jeszcze znaleźć lipy, brzozy, kasztany, włoskie topole, klony, akacje. Dla kontrastu zostały tam też posadzone drzewa iglaste. Znajdowało się tam wiele kanałów i urokliwych sadzawek przecudnych kształtów.

Zakozielski park miał charakter widokowy, urządzony był z wielkim wyczuciem sztuki. Kanały parku i całego majątku połączone były z Dniepro -Bugowym kanałem, który miał duże gospodarcze znaczenie dla Zakozielan. Kanał ten łączy rzeki Pinę z i Muchawiec. Prace nad kanałem rozpoczęto w 1775 roku, ale niedługo potem ich zaprzestano, lecz w 1837 roku je wznowiono, a budowę zakończono w latach 1846-1848. Właśnie tym kanałem Kalikst Nikodemowicz Orzeszko odprawiał produkcję fabryki sukienniczej i gorzelni do Brześcia, Kobrynia i Pińska.

Za granicą parku rodzina Orzeszków postawiła pomnik poświęcony pamięci Nikodema Orzeszko i powstańców z 1863 roku. Na pomniku był napis: Za duszę Nikodema i wszystkich poległych w lasach. Pomnik powstańców nie zachował się, ale można go zobaczyć na zdjęciu w archiwum.

Wiktor Orzeszko, Maciej Orzeszko