> obwód grodzieński > rejon wołkowyski > wieś Hniezno > Kościół Św. Michała Archanioła
Hniezno. Kościół Św. Michała Archanioła

Kościół Św. Michała Archanioła | Hniezno

Kościół Św. Michała Archanioła w Hnieźnie

Późnogotycki, fundacji Jana i Elżbiety Szemetowiczów, zbudowany około roku 1524 z czerwonej, nie otynkowanej cegły. W okresie od drugiej połowy XVI wieku do 1643 roku był zamieniony na zbór protestancki. Remontowany w latach 1678, 1728, 1844 i 1931-32. Zamknięty około 1962roku, w 1968 zamieniony na magazyn miejscowego sowchozu. Zwrócony wiernym w 1989 roku.

Jest to świątynia jednonawowa, z masywną czworoboczną wieżą o ośmiobocznej wyższej kondygnacji nakrytej dachem namiotowym. Wieżę flankują zakrywające szczyt nawy ścianki attykowe. Wejście ozdobione jest łukowatym portalem, flankowanym przez ostrołukowe nisze. Nisze ozdabiają też dolne elewacje wieży. Naroża górnej kondygnacji wzmacniają skarpy. Potężne, schodkowe skarpy wspierają również ściany boczne i prezbiterium. Kościół otacza kamienny mur z bramą. Na przykościelnym cmentarzu nagrobki okolicznych ziemian z XIX i XX wieku.

Grzegorz Rąkowski, „Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi”,
Burchard Edition, 1997