> obwód mohylewski > rejon mohylewski > miasto Mohylew > Kościół Św. Stanisława
Mohylew. Kościół Św. Stanisława

Kościół Św. Stanisława | Mohylew

Kościół pod wezwaniem Św. Stanisława

Kościół katolicki pod wezwaniem Wniebowzięcia NMP, pokarmelicki, barokowy, zbudowany w latach 1738-52, w 1772 roku stał się katedrą pod wezwaniem Św. Stanisława, a w 1784 roku archikatedrą.

W 1788 roku z inicjatywy arcybiskupa Stanisława Bohusz-Siestrzeńcewicza fasadę przebudowano w stylu klasycyzmu. W połowie XIX wieku archidiecezja mohylewska obejmowała obszar Rosji, łącznie z częścią azjatycką i Syberią, aż po Ocean Spokojny.

Po rewolucji bolszewickiej archidiecezja uległa likwidacji, a zamknięty w 1917 roku kościół został zamieniony na magazyn. W latach 1935-86 mieściło się w nim archiwum. Remontowany w latach 1986-90, w 1990 zwrócony wiernym, od 1991 roku jest ponownie katedrą katolicką.

Świątynia jest trójnawową bazyliką. W centrum szerokiej fasady znajduje się monumentalny czterokolumnowy portyk z trójkątnym frontonem, flankowany przez dwie trójkondygnacyjne czworoboczne wieże, o górnych kondygnacjach ośmiobocznych, nakrytych kopułowymi hełmami.

Wieże i ściany boczne kościoła ozdabiają pilastry i szerokie gzymsy. Wnętrze zdobi jeden z najcenniejszych na Białorusi zespołów fresków wykonanych w drugiej połowie XVIII wieku, uzupełnionych nowymi malowidłami w drugiej połowie XIX wieku.

Malowidła, w iluzjonistycznej oprawie przypominającej formy architektoniczne, przedstawiają motywy ewangeliczne, biblijne i historyczne.

Rok budowy (przebudowy): 1738-52(67?)