> obwód miński > rejon kopylski > miasteczko Hrozów > Pałac Mierzejewskich
Hrozów. Pałac Mierzejewskich

Pałac Mierzejewskich | Hrozów

Zespół pałacowy w Hrozowie

Zespół pałacowy w dawnym majątku ziemskim. W XVII wieku miejscowe dobra należały do Wołodkowiczów, następnie do Radziwiłłów, a w pierwszej połowie XVIII wieku do Niezabytowskich. W drugiej połowie XVIII wieku Hrozów stał się własnością Mierzejewskich. Po 1863 roku majątek (obejmujący także Hrozówek) został skonfiskowany przez władze carskie ówczesnemu właścicielowi Sewerynowi Mierzejewskiemu i sprzedany księciu Ludwikowi de Sayn-Wittgensteinowi. Następny właściciel, zięć Wittgensteina, książę Clodvig Hohenlohe-Schllingfurst, sprzedał Hrozów pod koniec XIX wieku w ręce rosyjskie.

Klasycystyczny pałac został zbudowany na przełomie XVIII i XIX wieku przez Mierzejewskich. Jest to budynek wzniesiony na planie prostokąta, dwukondygnacyjny, podpiwniczony. Fasadę ozdabia czterokolumnowy portyk w wielkim porządku, zwieńczony trójkątnym frontonem. Naroża zdobione wydatnym boniowaniem. Innymi elementami dekoracyjnymi są mocno zarysowane obramienia okien i drzwi oraz złożony gzyms podokapowy. Pałac jest otoczony resztką parku krajobrazowego.

Grzegorz Rąkowski, Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi, Burchard Edition, 1997