> obwód miński > rejon mołodeczański > wieś Jachimowszczyzna > Zespół dworsko-parkowy
Jachimowszczyzna. Zespół dworsko-parkowy

Zespół dworsko-parkowy | Jachimowszczyzna

Rok budowy (przebudowy): XVIII

Zespół dworski w dawnym majątku ziemskim

Miejscowe dobra w XVII wieku były własnością Judyckich, a od pierwszej połowy XVIII wieku do 1863 roku Sulistrowskich. W 1877 roku właścicielami majątku stali się Lubańscy, a w 1910 Świętorzeccy. W ręku tej ostatniej rodziny Jachimowszczyzna pozostała do 1939 roku.

Istniejący obecnie dwór został wybudowany w 1900 roku jako oficyna przez ówczesnego właściciela majątku, Aleksandra Lubańskiego. Po zniszczeniu starego dworu podczas I wojny światowej, kolejni właściciele majątku Świętorzeccy przenieśli się do ocalałej oficyny i uczynili z niej główny dom mieszkalny.

Jest to budynek klasycystyczny, parterowy, wzniesiony na planie prostokąta na wysokich fundamentach. Fasadę akcentują trzy ryzality. Środkowy zwieńczony jest frontonem trójkątnym, dwa boczne zaś frontonami półkolistymi. Półkoliste frontony występują też pośrodku elewacji szczytowych. Ściany ryzalitów ozdobione są płaskimi pilastrami i pionowymi pasami boni.

Zachowało się także kilka innych budynków zespołu dworskiego. Czworaki murowane budynek piętrowy, na planie prostokąta, zbudowany w 1897 roku. Obie elewacje podłużne zaakcentowane są ryzalitami skrajnymi. Okna łukowato zamknięte, elewacje ozdabia fryz. Czworaki drewniane budynek parterowy, wzniesiony na kamiennej podmurówce w 1900 roku.

Cennymi zabytkami są spichlerze z połowy XIX wieku, na planach kwadratów, zbudowane z grubych bierwion na kamiennej podmurówce, kryte szerokimi czterospadowymi dachami. Browar z 1898 roku składa się z dwukondygnacyjnego głównego korpusu na planie prostokąta oraz połączonej z nim kotłowni.

Zespół dworski otacza park o układzie regularnym, ze stawem oraz kilkoma przecinającymi się alejami.