> obwód miński > rejon miadziołski > miasteczko Narocz (Kobylnik) > Kościół św. Andrzeja Apostoła
Narocz (Kobylnik). Kościół św. Andrzeja Apostoła

Kościół św. Andrzeja Apostoła | Narocz (Kobylnik)

Kościół Św. Andrzeja Apostoła

Ciekawsza jest architektura stojącego po przeciwnej stronie ulicy kościoła pw. św. Andrzeja, zbudowanego w 1901 r., z czerwonej nietynkowanej cegły. Jest to trójnawowa, neogotycka bazylika z pięciobocznym prezbiterium. Ściany boczne, naroża oraz fasada sa wzmocnione szkarpami.Fasadę zdobią ostrołukowy portal, nisze, okrągła rozeta i podwójne okno witrażowe w górnej części,a wieńczą ją cztery pinakle umieszczone na przedłużeniu szkarp. Mała wieżyczka-latarnia wznosi się nad apsydą zwieńczoną attykową ścianka.Neogotycki wystrój wnętrza, wykonany pzrez mistrzów wileńskich, obejmuje ołtarz, ambonę i chór,bogato zdobione rzeźbą i złoceniami. Obok kościoła stoi drewniana czworoboczna dzwonnica z XVIII w. o konstrukcji zrębowo - szkieletowej,a w sąsiedztwie znajduje się parterowa, neoklasycystyczna plebania z początku XX w.

Smak Kresów,Wśród źródeł i mszarów Wileńszczyzny,Oficyna Wydawnicza "Rewasz",2000
(MP)