> obwód miński > rejon miadziołski > wieś Komarowo > Zespół dworsko-parkowy
Komarowo. Zespół dworsko-parkowy

Zespół dworsko-parkowy | Komarowo

Rok budowy (przebudowy): XIX-XX

Dwór Starzeńskich

Zachowany zespół zabudowy dworskiej powstał na początku XX w., a więc w czasach gdy majątek należał do Starzeńskich.Modernistyczny parterowy dwór ma plan podkowy z dwoma zagietymi do tyłu skrzydłami bocznymi. Fasada zaakcentowana jest ryzalitem z wgłębionym portykiem słupowo - kolumnowym i mansardą zwieńczoną z półkolistym frontem z kartuszem herbowym, w którym umieszczono herb Starzeńskich - Lis ,zwieńczony koroną hrabiowską. Po bokach mansardy znajduje się attyka balustradowa. Ściany zdobi pionowe boniowanie. Do południowego skrzydła przylega otwierający się na park taras, obmurowany kamieniem polnym i obwiedziony ażurową, metalową balustradą. Przed dworem, lecz znacznie od niego odsunięte, stoją dwie bliźniacze, parterowe oficyny. Jedna z nich służyła jako mieszkanie dla służby, druga jako stajnia. Zachowała się także brama wjazdowa z pylonami w kształcie kolumn oraz część kamiennego ogrodzenia z wbudowanym spichlerzem o ścianach z kamienia polnego i małych, powójnych okienkach.

Wokól prostokatnego placu przed bramą wznoszą się dawne zabudowania gospodarcze. Uzupełnieniem zespołu jest park krajobrazowy o powierzchni ok. 20 ha., na terenie którego po II wojnie światowej wzniesiono kilka nowych budynków. Środkiem parku płynie niewielki strumień, przegrodzony kamiennymi tamami i rozlewający się w dwa stawy. Charakter alej obsadzonych starymi drzewami mają także drogi wiodące z czterech stron do posiadłości. Cały będący w niezłym stanie zespól jest obecnie użytkowany przez technikum rolnicze.

Smak Kresów,Wśród źródeł i mszarów Wileńszczyzny,Oficyna Wydawnicza "Rewasz",2000
(MP)