> obwód miński > rejon miadziołski > wieś Konstantynów > Kościół Wniebowzięcia NMP
Konstantynów. Kościół Wniebowzięcia NMP

Kościół Wniebowzięcia NMP | Konstantynów

Kościół Wniebowzięcia NMP

W pólnocnej części miejscowości zlokalizowany jest kościół pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, wzniesiony w latach 1820-1826., murowany na planie prostokąta, z niższym prezbiterium. W 1896 r. świątynię powiększono przez dobudowanie z kamienia naw bocznych. Dach kościoła jest dwuspadowy, z ośmioboczną sygnaturką w kalenicy. Kościół otacza kamienne ogrodzenie z arkadową neoklasycystyczną bramą z dwiema furtami. Ogrodzenie powstało w tym samym czasie co nawy boczne.W narożniku północno - zachodnim znajduje się niewielki murowany budynek gospodarczy.

Na wysokości nawy, od strony wchodniej, po drugiej stronie drogi stoi stara drewniana plebania, klasycystyczna, przypominająca dworek, z niewielkim gankiem wspartym na czterech drewnianych słupach.

Anna Lewkowska,Jacek Lewkowski,Wojciech Walczak
Zabytkowe cmentarze na kresach Drugiej Rzeczypospolitej,Województwo Wileńskie na obszarze Republiki Białoruś.Wydawnictwo DiG,2007
(MP)