> obwód miński > rejon miadziołski > wieś Zaświrz > Kościół Św. Trójcy
Zaświrz. Kościół Św. Trójcy

Kościół Św. Trójcy | Zaświrz

Rok budowy (przebudowy): 1713-14

Kościół Św. Trójcy

Zespół klasztorny karmelitów fundacji właścicieli miejscowych dóbr Krzysztofa i Jadwigi Zenowiczów wzniesiono w l. 1713-14. W 1865 r. kościół zamieniono na cerkiew prawosławną.Rewindykowany w 1920 r., po II wojnie światowej był zamknięty i bardzo zdewastowany ( z wyposażenia nie ocalało nic). Został zwrócony wiernym po koniec lat 90. XX w. i odrestaurowany.

Budowla jednonawowa z półkoliście zamknietym prezbiterium, nakryta wysokim, dwuspadowym dachem.Fasada trójkondygnacyjna, zwieńczona trójkątnym frontonem, po bokach masywne, czworoboczne wieże nakryte hełmami.Elewacje dekorowane niszami i gzymsami. Przy wejściu niski, pólkolisty przedsionek.Do fasady kościoła przylega narożem zrujnowany budynek klasztorny, który niegdyś wraz z kościołem tworzył zamkniety czworobok.W pobliżu murowana brama oraz niewielka czworoboczna dzwonnica na kamiennej podmurówce, nakryta dachem namiotowym.W podziemiach kościoła pochowany był jeden z okolicznych ziemian, tragicznie zmarły w dniu własnego ślubu w wyniku upadku z dzwonnicy, na którą wszedł z kielichem szampana.Do niedawna jego zmumifikowane zwłoki, wyrzucone z krypty,poniewierały się w pobliżu świątyni.W pewnej odległości od kościoła stoi dwukondygnacyjny drewniany budynek nakryty wielopołaciowym dachem - byc może dawna plebania.Za kościołem znajduje się wojskowy cmentarz niemiecki z czasów I wojny światowej, ostatnio odrestaurowany.

Zbigniew Hauser
Nowy ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi Burchard Edition,2005