> obwód miński > rejon soligorski > wieś Czyżewicze > Cerkiew Opieki Matki Boskiej
Czyżewicze. Cerkiew Opieki Matki Boskiej

Cerkiew Opieki Matki Boskiej | Czyżewicze

Cerkiew prawosławna pod wezwaniem Opieki Matki Bożej

Drewniana, zbudowana w latach 1795-1808, zamknięta w 1934 roku i zamieniona na magazyn zboża, zwrócona wiernym w 1948 roku, remontowana w 1988 roku.

Trójdzielna; składa się z czterokondygnacyjnej wieży-dzwonnicy (dwa ośmioboki na dwóch czworobokach) o wysokości 27 m, nawy i pięciobocznej części ołtarzowej z dwiema zakrystiami.

Główne wejście ma formę ganku z trójkątnym frontonem opartym na czterech słupach. Mniejsze ganki z frontonami (bez słupów) znajdują się przy bocznych wejściach do nawy.

Nad nawą wznosi się dwukondygnacyjny bęben (ośmiobok na czworoboku) nakryty, podobnie jak wieża, dachem namiotowym zwieńczonym kopułką.

„Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi”, Burchard Edition, Warszawa 1997

Rok budowy (przebudowy): XIX