> obwód miński > rejon wołożyński > miasteczko Iwieniec > Dwór
Iwieniec. Dwór

Iwieniec. Dwór

Iwieniec. Dwór

Iwieniec. Dwór

Pozostałości zespołu dworskiego w dawnym majątku ziemskim

Zespół dworski z początku XX wieku, położony na lewym brzegu rzeki Wołma. W XIX wieku majątek należał do Plewaków.

Eklektyczny dwór wzniesiono na planie prostokąta na wysokiej kamiennej podmurówce. Był to budynek parterowy, z mansardą, o ścianach drewnianych, otynkowanych. Na obu dłuższych elewacjach znajdowały się drewniane werandy.

Zachowały się zabudowania gospodarcze: silnie wydłużona stajnia i spichlerz, zbudowane z kamienia polnego. Dwór otaczał niewielki park z drzewostanem głównie lipowym.

Na teren posiadłości wiodła pojedyncza łukowata brama, do której z centrum miasteczka prowadziła aleja. W pobliżu bramy znajdowała się, zachowana do dziś i zaniedbana kaplica, wzniesiona na planie kwadratu, z trzema bokami otwartymi za szerokimi łukowatymi otworami.