> obwód miński > rejon wołożyński > miasto Wołożyn > Kościół Św. Józefa
Wołożyn. Kościół Św. Józefa

Kościół Św. Józefa | Wołożyn

Kościół katolicki pod wezwaniem Św. Józefa

Klasycystyczny, fundacji hrabiego Józefa Ignacego Tyszkiewicza, wybudowany w latach 1806-1816 wraz ze stojącą obok dzwonnicą-bramą.

W 1864 roku zamieniony na cerkiew prawosławną, przywrócony katolikom w 1929 roku, po II wojnie światowej nieczynny, użytkowany jako zakład przemysłowy. Zwrócony katolikom w 1990 roku. Wyposażenie wnętrza nie zachowało się.

Trójnawowy kościół wzniesiony jest na planie prostokąta. Fasadę ozdabia monumentalny sześciokolumnowy portyk z trójkątnym naczółkiem.

Dzwonnica-brama jest dwukondygnacyjna. Dolna kondygnacja, zbudowana z kamienia polnego, przebita jest łukowatym otworem. W drugiej kondygnacji znajduje się zwieńczony trójkątnym naczółkiem portyk z czterema półkolumnami, pomiędzy którymi są trzy łukowato sklepione przeloty, w których zawieszono dzwony.