> obwód miński > rejon miadziołski > wieś Konstantynów > Cmentarz stary katolicki. Kaplica
Konstantynów. Cmentarz stary katolicki. Kaplica

Cmentarz stary katolicki. Kaplica | Konstantynów

Cmentarz katolicki

Na południowo - zachodnim skraju miejscowości, przy drodze asfaltowej Narocz - Wilno zlokalizowany jest czynny cmentarz katolicki(d. parafialny).Położony jest na lekkim wzniesieniu z kulminacją w części środkowej, otoczony łąkami i zabudową od strony wschodniej. Ogrodzony jest murem kamiennym z murowaną ostrołukową bramą zwieńczoną sygnaturką, zajmuje obszar 1.6 ha. Założony został na planie prostokąta ze ścieżką na osi bramy w kierunku północ - południe rozdzielającą się w dwie strony w części środkowej, przy kwaterze rodziny Chomińskich. Cmentarz powstał po połowie XIX w. Najstarsze nagrobki znajdują się w kwaterze rodziny Chomińskich usytuowanej w części środkowej cmentarza.

Anna Lewkowska,Jacek Lewkowski,Wojciech Walczak
Zabytkowe cmentarze na kresach Drugiej Rzeczypospolitej,Województwo Wileńskie na obszarze Republiki Białoruś.Wydawnictwo DiG,2007
(MP)