> obwód miński > rejon starodoroski > miasteczko Stare Dorohi > Muzeum Anatola Białego
Stare Dorohi. Muzeum Anatola Białego
Stare Dorohi.  Muzeum Anatola Białego

Muzeum Anatola Białego | Stare Dorohi

Biały kruk ze Starych Dróg

Muzeum jakie stworzył Anatol Biały w rodzinnym domu w Starych Drogach nie ma sobie podobnych. Ekspozycja była zbierana tylko przez jednego człowieka wspomaganego przez przyjaciół; jego pomysłem i wysiłkiem. A służy zachowaniu pamięci o przeszłości i budowaniu świadomej przyszłości.

Dom na ulicy Sadowej niczym nie różni się od innych. Chata, sad, obejście jak u wszystkich. Dom co prawda rozbudowany, poszerzony, by pomieścić mnogość rzadkich eksponatów, których nie powstydziłoby się niejedno, nawet stołeczne, muzeum.

Z ulicy rozpoznaje się muzeum po trzech rzeźbach na postumentach i znacznej ilości płaskorzeźb umieszczonych na głazach. Głazy wielkie, monumentalne - świadkowie wieków wspaniale nadają się do misji, jaką wyznaczył im gospodarz zachowania pamięci narodowej.

Co można zobaczyć w muzeum Białego? Po pierwsze, obrazy. Wystawione są tu prace współczesnych malarzy: W. Basałygi, G. Waszczenki, M. Sawickiego, W. Stelmaszonka, A. Cyrkunowa i innych.

Dzięki niepowtarzalnej galerii obrazów można oglądać piękne rodzime pejzaże, portrety. Jest tu zbiór poświęcony znanej dynastii malarzy Ciechanowiczów; nie można nie zwrócić uwagi na wielkie płótno - alegorię losu białoruskiego - autorstwa Henryka (syna Eugeniusza) Ciechanowicza Wierzę zmartwychwstaniesz (1997). Każdego odwiedzającego muzeum spotykają oczy Larysy Geniusz ze znanego portretu pędzla Leonida Szczamjałowa (1988).

Tylko tu, u Białego, zachowały się nagrody z zagranicznych wystaw, w jakich brał udział białoruski malarz mieszkający zagranicą, Wiktor Żajnarowicz. Znajdują się także dzieła tego sławnego malarza (obrazy z okolic Paryża).

Nie da się wyliczyć wszystkich zebranych w muzeum eksponatów. Zwiedzających czekają ciekawe wystawy tematyczne: Władcy dawnej Białorusi, Działacze białoruskiego odrodzenia, Działacze białoruscy zagranicą i inne.

Znalazły tu miejsce portrety - Janki Kupały, Jakuba Kołasa, Wasyla Bykowa, Maksyma Bohdanowicza. Patrzę na zbiorowy portret klubu Spuścizna, który znajduje się w muzeum. Poznaję twarze ludzi, którzy zastanawiali się, jak zachować i przekazać duchową spuściznę przyszłym pokoleniom.

W czasie istnienia klubu niektóre osoby odeszły z życia, a twarze postarzały. Ale idea bezinteresownego służenia Ojczyźnie żyje. I symbolem takiego oddania Białorusi jest muzeum Anatola Białego w Starych Drogach.

Muzeum jest prywatne. Ale czy prywatna jest sprawa? Zachowanie skarbów przeszłości; wykształcenie historycznej pamięci i świadomości obywatelskiej?

Wiktor Chursik
Bieły krumkacz, fragmenty