> obwód brzeski > rejon brzeski > wieś Szczytniki Małe > Zespół dworsko-parkowy Tukałłów
Szczytniki Małe. Zespół dworsko-parkowy Tukałłów

Zespół dworsko-parkowy Tukałłów | Szczytniki Małe

Rok budowy (przebudowy): XIX

Szczytniki Małe. Pozostałości zespołu dworskiego

Obok cerkwi znajdują się pozostałości zespołu dworskiego. Miejscowy majątek na początku XVIII wieku stanowił część rozległych dóbr Sapiehów, które następnie przeszły do Flemingów, od nich do Poniatowskich, a później do Czartoryskich. Na początku XIX wieku Szczytniki należały do Ponikwickich, później do Tukałłów. W okresie międzywojennym właścicielką majątku była Zofia z Tukałłów Szrajberowa.

Pierwszą znaną rezydencją szlachecką w Szczytnikach był drewniany dwór Ponikwickich z początku XIX wieku, który spłonął w 1895 roku. Na jego miejscu na początku XX wieku powstał nowy, neoklasycystyczny dwór, zbudowany zapewne przez Tukałłów. Został on częściowo rozebrany w 1961 roku. Pozostałości przebudowano na dom mieszkalny.

Jest to budynek parterowy, pod którym znajdują się sklepione piwnice. W pobliżu stoją murowana oficyna (zapewne dawna wozownia) oraz drewniany spichlerz dworski, zbudowany z grubych bali i nakryty dachem przyczółkowym. Zabudowania otacza resztka parku krajobrazowego.

„Czar Polesia”, Rewasz, Pruszków 2001