> województwo podlaskie > powiat moniecki > wieś Krypno Kościelne > Kościół Narodzenia NMP
Krypno Kościelne. Kościół Narodzenia NMP

Kościół Narodzenia NMP | Krypno Kościelne

Kościół zbudowany w latach 1881-1885, dzięki uzyskaniu zezwolenia przez proboszcza knyszyńskiego ks. Adama Słonimskiego od cara Rosji Aleksandra III, wg projektu architekta Feliksa Nowickiego. Parafia Narodzenia NMP w Krypnie rzymskokatolicka parafia w Krypnie położona w dekanacie Knyszyn należącym do archidiecezji białostockiej. Parafia jest siedzibą dziekana dekanatu Knyszyn. Parafię erygował dekretem z 1 stycznia 1906 r. biskup wileński Edward Ropp. Pierwszym proboszczem został ks. Bolesław Leszczyński.

W skład parafii weszło 17 wsi: Krypno Kościelne, Krypno Wielkie, Boguszewo (dwór), Chobotki, Dębina, Dziarnowizna, Długołęka, Góra, Kruszyn, Kulesze Chobotki, Morusy, Peńskie, Rekle, Ruda, Tatary, Zastocze, Zygmunty. W roku 1946 do parafii Krypno przyłączone zostały jeszcze dwie małe miejscowości: Kobuzie i Nowosiółki.

W ołtarzu głównym znajduje się słynący łaskami obraz Matki Bożej Pocieszenia. Kolatorką świątyni była Róża Krasińska z Potockich (synowa poety Zygmunta Krasińskiego). Świątynia w Krypnie jest sanktuarium diecezjalnym, do którego przybywają liczne rzesze pielgrzymów. Prymas Polski kard. Józef Glemp w dniu 8 września 1985 r., w obecności licznych biskupów i rzesz wiernych dokonał koronacji cudownego obrazu Matki Bożej Krypniańskiej diademami papieskimi.