> obwód witebski > rejon orszański > wieś Jurcewo > Zespół dworsko-parkowy Lubomirskich
Jurcewo. Zespół dworsko-parkowy Lubomirskich

Zespół dworsko-parkowy Lubomirskich | Jurcewo

Zespół pałacowy w dawnym majątku ziemskim

Miejscowy majątek, należący do ogromnych dóbr dubrowieńskich, pozostawał w ręku Lubomirskich od drugiej połowy XVIII wieku do połowy XIX wieku, a następnie był własnością Grabowskich i Druckich-Lubeckich (do 1919 roku).

Obszerny eklektyczny pałac, z przewagą elementów neogotyckich, zwany zamkiem, wznoszący się na wysokim brzegu rzeki Skupieji, zbudował w pierwszej połowie XIX wieku książę Konstanty Lubomirski.

Jest to budynek dwukondygnacyjny, na wysokiej podmurówce, wzniesiony na planie prostokąta, nakryty płaskim dachem. Dziewięcioosiowa fasada ma kompozycję symetryczną z gankiem w centrum i jest flankowana głębokimi ryzalitami bocznymi. Od strony ogrodu w narożach budynku znajdują się dwie ośmioboczne wieże. Okna pierwszej kondygnacji są umieszczone w ostrołukowych niszach, w drugiej kondygnacji nisze zamknięte są łukami łagodnymi. Wokół budynku biegnie profilowany fryz arkadowy.

Obecnie mieści się tu szpital inwalidów wojennych. Inne budynki zespołu pałacowego (oficyny, stajnie, spichlerze) nie zachowały się. Pałac otaczają fragmenty parku regularnego.

Rok budowy (przebudowy): XVIII