> obwód witebski > rejon orszański > miasto Orsza > Monaster Bazylanów
Orsza. Monaster Bazylanów

Monaster Bazylanów | Orsza

Klasztor bazylianów

Fundowany przez starostę Jana Łepkowskiego, zbudowany w stylu barokowym w centrum Orszy, na prawym brzegu rzeki Orszycy, w latach 1758-74.

Klasztor, zamknięty w 1831 roku, w 1842 roku zamieniony został na prawosławny męski monastyr Pokrowski z seminarium duchownym.

Zachował się dwukondygnacyjny korpus klasztorny, zbudowany na planie litery „L”. Ściany zdobią wiązki pilastrów i narożne boniowane lizeny.

Wewnątrz zachowały się sklepienia kolebkowo-krzyżowe. W prawym skrzydle znajduje się sala refektarza.

Obecnie jest to budynek mieszkalny. Wchodząca w skład zespołu cerkiew p.w. Opieki Matki Boskiej (Pokrowska) została zniszczona w 1967 roku.

„Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi”, Burchard Edition, Warszawa 1997

У Воршы прайшла канферэнцыя, прысвечаная аршанскаму кляштару базылянаў:

Упершыню за больш як дзесяць гадоў будынак былога базылянскага кляштара ў Воршы будзе зімаваць, накрыты моцным ды прыгожым дахам. Паспелі зрабіць акурат да першага снегу, да ўчорашняй завірухі. Але та...
Будынак былога базылянскага кляштара ў Воршы ўжо накрыты дахам з металапрофіля, на дадзены момант на аб’екце вядуцца працы па закрыцці ваконных праёмаў:
15 верасня даследчыкі і краязнаўцы Аршаншчыны Таццяна Вароніна, Віктар Михасёў и Віктар Андрэеў разам са святаром Серапіонам агледзілі памяшканні былога бызыліянскага манастыра, каб зразумець яго стан...
Паводле паведамлення мясцовага рэсурса, дах на аршанскіх "базылянах" зроблены: