> obwód witebski > rejon głębocki > miasto Głębokie > Kościół Św. Trójcy
Głębokie. Kościół Św. Trójcy

Kościół Św. Trójcy | Głębokie

Kościół parafialny pod wezwaniem Świętej Trójcy

Ufundowany przez wojewodę Józefa Korsaka w 1628 roku. W 1654 spalony w czasie wojny z Moskwą. W latach 1764-1782 wzniesiono nowy, murowany, barokowy kościół.

Przebudowany w latach 1902-1908 według projektu wileńskiego architekta, Adama Dubowika. Dobudowano wtedy nawy boczne, transept i podwyższono wieże. Tę piękną formę architektoniczną podziwiamy do dzisiaj. Fasada kościoła jest bogato zdobiona wiązkami pilastrów i falistymi gzymsami. Po bokach fasady dwie wysmukłe, czterokondygnacyjne wieże z niskimi hełmami, a między nimi ozdobny, wysoki, trójkątny szczyt z wolutami. Ściany boczne i apsyda zdobione są pilastrami i gzymsami. Ściany transeptu i apsyda zwieńczone dekoracyjnymi szczytami.

Wnętrze trójnawowe, z transeptem i półkolistym prezbiterium. Wystrój kościoła z początku XX wieku. Przedmiotem szczególnego kultu i cennym zabytkiem jest obraz Matki Boskiej z Dzieciątkiem z połowy XVII wieku, przeniesiony z kościoła karmelitów. Ażurowa ambona pochodzi z pierwszej połowy XVIII wieku.

Kościół Św. Trójcy jest jednym z niewielu na terenie Białorusi czynnych nieprzerwanie od czasu fundacji.

Na podstawie książki Grzegorza Rąkowskiego Wśród jezior i mszarów Wileńszczyzny, Rewasz 2000