> obwód witebski > rejon miorski > wieś Osada-Dziedzino (Dziedzinka) > Zespół dworsko-parkowy
Osada-Dziedzino (Dziedzinka). Zespół dworsko-parkowy

Zespół dworsko-parkowy | Osada-Dziedzino (Dziedzinka)

Zespół dworski w dawnym majątku ziemskim

Zespół dworski z pierwszej połowy XIX wieku. Miejscowe dobra w XVII wieku należały do Ogińskich, później do Mirskich. Od 1778 roku do początku XX wieku właścicielami majątku byli Rudniccy. Ostatni dziedzic z tej rodziny, Zygmunt Rudnicki, zmuszony był sprzedać Dziedzinkę na licytacji Rosjaninowi Wiszniewskiemu. Przed II wojną światową krewni Rudnickich wykupili majątek z rąk rosyjskich i ofiarowali go Uniwersytetowi Wileńskiemu.

Klasycystyczny dwór w Dziedzince został zbudowany w latach 1810-20 przez sędziego dzisneńskiego Aleksandra Rudnickiego według projektu architekta Witkowskiego. Jest to budynek na planie prostokąta, dwukondygnacyjny, wzniesiony na sklepionych piwnicach.

Środkowa część fasady zaakcentowana jest czterokolumnowym, mocno wysuniętym do przodu portykiem zwieńczonym trójkątnym szczytem. Elewacje ozdabiają pilastry, pionowe pasy boni i profilowane gzymsy.

Zachowały się fragmenty dawnego wystroju wnętrz. Dwór był wykorzystywany jako budynek administracyjny, obecnie w ruinie.

Dwa budynki gospodarcze z kamienia polnego, zbudowane w 1849 roku, położone są we wschodniej części posiadłości.

Teren dworski znacznie zmieniony. Zachowały się jedynie fragmenty parku krajobrazowego wokół dwóch wydłużonych stawów.