> obwód witebski > rejon miorski > miasto Dzisna > Kościół
Dzisna. Kościół

Dzisna. Kościół

Dzisna. Kościół

Dzisna. Kościół

Kościół katolicki pod wezwaniem Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Marii Panny

W roku 1583 król Stefan Batory ufundował w Dziśnie kościół katolicki, powierzając nad nim opiekę jezuitom z Połocka. W 1630 roku ziemianin z Połocczyzny, Krzysztof Malchiwicz-Chełchowski ufundował w Dziśnie klasztor franciszkanów, którzy zastąpili jezuitów sprowadzonych przez Batorego.

Franciszkanie początkowo rezydowali w zabudowaniach drewnianych, a w 1773 roku wznieśli nowe, murowane budynki klasztorne i kościół.

Kościół wysadzono w powietrze w 1956 roku, jak powiadają, aby nie irytował wodza rewolucji.

Nielicznej obecnie społeczności katolickiej w Dziśnie nie stać na odbudowę kościoła. Nabożeństwa katolickie odprawia się w niewielkiej kaplicy dobudowanej niedawno do prezbiterium świątyni.

Wśród jezior mszarów Wileńszczyzny, Rewasz, Warszawa 2000