> obwód witebski > rejon postawski > wieś Łuczaj > Kościół Św. Tadeusza
Łuczaj. Kościół Św. Tadeusza

Kościół Św. Tadeusza | Łuczaj

Kościół pod wezwaniem Św. Tadeusza Apostoła

Fundacji Elżbiety z Ogińskich Puzyniny, został zbudowany w latach 1766-76, w stylu barokowym, a w pierwszej połowie XIX wieku przebudowany w stylu klasycyzmu. Jednocześnie z kościołem powstała misja jezuicka. Po kasacie zakonu w 1773 roku kościół stał się siedzibą parafii.

Jest to trójnawowa bazylika z transeptem i półkoliście zamkniętym prezbiterium z dwiema zakrystiami. Fasadę flankują dwie trójkondygnacyjne wieże ozdobione pilastrami, płaskimi niszami i trójkątnymi frontonami. Górne kondygnacje wież swój obecny wygląd uzyskały w wyniku XIX wiecznej przebudowy; są cylindryczne, nakryte sferycznymi kopułami. Pomiędzy wieżami znajduje się attykowy szczyt z półokrągłym frontonem.

Ciekawiej prezentują się barokowe szczyty ramion transeptu i prezbiterium. Elewacje ozdabiają pilastry, nisze, gzyms i fryz tryglifowy.

Nawa nakryta jest sklepieniem kolebkowym z lunetami, a nawy boczne sklepieniami krzyżowymi. Sklepienie nad skrzyżowaniem naw ma kształt kopuły. Wnętrze zdobią cenne malowidła iluzjonistyczne i figuralne z końca XVIII wieku.

Zamknięty od 1948 roku obiekt został w 1989 roku zwrócony wiernym.

Wśród jezior mszarów Wileńszczyzny, Rewasz, Warszawa 2000