> obwód witebski > rejon witebski > miasto Witebsk > Ratusz
Witebsk. Ratusz

Witebsk. Ratusz

Witebsk. Ratusz

Witebsk. Ratusz

Ratusz

Barokowo-klasycystyczny, wybudowany w 1775 roku, wielokrotnie przebudowywany. Jest to budynek trójkondygnacyjny, wzniesiony na planie prostokąta. Nad środkową częścią dachu wznosi się czworoboczna, trójkondygnacyjna wieża, nakryta niskim hełmem z iglicą. Wystrój głównego korpusu ma cechy klasycyzmu. Elementy dekoracyjne stanowią trójkątne szczyty, gzyms i pilastry. Pośrodku fasady znajduje się przedsionek dekorowany dwiema półkolumnami i ścianką attykową. Bogato dekorowane elewacje wieży mają wyraźny charakter barokowy. Są one wklęsłe w części środkowej, ozdobione narożnymi pilastrami i wolutami, dzielone gzymsami i półkoliście zamkniętymi niszami.

W budynku mieści się obecnie obwodowe muzeum krajoznawcze założone w 1918 roku na bazie kolekcji krajoznawcy A. Brodowskiego i Wileńskiego Muzeum Wojskowego ewakuowanego do Witebska podczas I wojny światowej. Działy: archeologiczny, historyczny, malarstwa. W zbiorach między innymi starodruki i obrazy Repina, Lewiatana i Białynickiego-Biruli. Jeden z działów muzeum poświęcony jest urodzonemu we wsi Murahy na Witebszczyźnie pisarzowi i folkloryście Janowi Barszczewskiemu (1794-1851).

Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi, Burchard Edition, 1997