> obwód witebski > rejon witebski > miasto Witebsk > Pałac gubernatora
Witebsk. Pałac gubernatora

Pałac gubernatora | Witebsk

Pałac gubernatora

Klasycystyczny, zbudowany przed 1772 rokiem przez ziemian Kudzimowiczów na wysokim brzegu Dźwiny. W 1806 roku zakupiony na siedzibę carskiego generał-gubernatora. W 1811 roku dobudowano nowy korpus (arch. F. Sankowski), w którym znajdowała się między innymi reprezentacyjna sala i kaplica. W 1812 roku pałac stanowił sztab i kwaterę Napoleona. Spalony podczas II wojny światowej, odbudowany.Obecnie mieści urzędy.

Główny trójkondygnacyjny korpus z trzech stron ozdabiają ryzality zwieńczone ściankami attykowymi, z portykami tworzonymi przez cztery półkolumny i znajdujący się nad nimi balkon. Podobny portyk ozdabia też nowszy dwukondygnacyjny korpus. Elewacje budynków ozdabiają narożne pasy boni, ozdobne obramienia okien i gzymsy.

Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi, Burchard Edition, 1997