> okręg wileński > gmina rejonowa Troki > miasto Troki > Kościół NMP
Troki. Kościół NMP

Kościół NMP | Troki

Troki. Kościół NMP

Troki. Kościół NMP

Troki. Kościół NMP

Na niewielkim wzgórzu w centrum Trok znajduje się kościół farny pod wezwaniem Nawiedzenia Najświętszej Marii Panny. Przepiękna świątynia ufundowana została przez księcia Witolda w roku 1409. W lewej nawie znajduje się do dziś portret fundatora, na którym Witold wygląda raczej jak dostojny sarmata niż znany z obrazu Matejki Bitwa pod Grunwaldem, wojownik.

Kościół był kilkakrotnie przebudowywany i remontowany. Do dziś trocka fara zachowała nieco cech gotyckich (prezbiterium), ale przeważa w niej barok. W pięknym drewnianym ołtarzu barokowym głównym znajduje się cudowny obraz Matki Boskiej Trockiej, zwanej Trocką Madonną.

Obraz Matki Boskiej Trockiej jest obok Matki Boskiej Ostrobramskiej najbardziej czczonym wizerunkiem Matki Jezusa na Litwie. Co ciekawe obraz ten był koronowany koronami papieskimi wcześniej niż obraz Matki Boskiej Ostrobramskiej. Uroczystość dekoracji obrazu koronami podarowanymi przez papieża Klemensa XI odbyła się w roku 1718. Uroczystości przewodniczył biskup wileński Konstanty Brzostowski. Obraz Matki Boskiej Trockiej był pierwszym obrazem koronowanym na Litwie i drugim na terenie Rzeczypospolitej, po obrazie Matki Boskiej Częstochowskiej. Do dziś Trocka Madonna jest obiektem kultu, zarówno wśród zamieszkałych na tym terenie Polaków, jak i Litwinów.

Aldona Nawrot
Fragment artykułu W dawnej stolicy Litwy