> okręg wileński > gmina rejonowa Soleczniki > miasteczko Dziewieniszki > Miasteczko na starych fotografiach
Dziewieniszki. Miasteczko na starych fotografiach

Miasteczko na starych fotografiach | Dziewieniszki

Szkoła zbudowana w latach 1926-28. W tym budynku uczyło się ok 500 dzieci z Dziewieniszek i okolicznych wsi w promieniu 12 km. Była to szkoła 7-klasowa. Uczyły się w niej nawet dzieci z Gieranion, bo tam była tylko szkoła początkowa. Nauka odbywała się na 3 zmiany. Dzieci z odległych wsi mieszkały na stancji u mieszkańców Dziewieniszek. Teraz tego budynku już nie ma Foto © Jadwiga Żukowska |

26.05.1937 r. Inspektor szkolny z nauczycielami i uczniami VI klasy. W środku siedzi pani Majewska, są także inne nauczycielki: Lemieszewska i Szukirowa. Pierwszy z prawej strony siedzi kierownik szkoły, prawdopodobnie pan Soroko. Wanda Starostówna stoi w ostatnim rzędzie, druga z prawej strony Foto © Wanda Starosta |