> obwód brzeski > rejon drohiczyński > miasteczko Antopol > Dwór Brewernów
Antopol. Dwór Brewernów

Dwór Brewernów | Antopol

Rok budowy (przebudowy): XVIII

Dwór w Antopolu na rysunku Napoleona Ordy (1861 r.) |

Dwór w Antopolu

W przeszłości Antopol wchodził w skład dużego majątku ziemskiego. W XVIII i XIX wieku dobra należały do rodziny Bystrych, potem do Giedroyciów. Na przełomie XVIII i XIX wieku wzniesiono tu klasycystyczny dwór. Jednokondygnacyjny, o podstawie prostokątnej, z czterospadowym dachem z lukarnami. Portyk zdobił trójkątny szczyt. Dwór otaczał park krajobrazowy. Obecnie tylko grupy drzew i fragmenty alei wjazdowej znaczą miejsce dawnej siedziby.

W drugiej połowie XIX wieku książę Romuald Giedroyć ożenił się z Barbarą von Brewern. Ogromny majątek, który na początku XX wieku składał się z ośmiu folwarków, przeszedł na własność zrusyfikowanej rodziny von Brewernów. Prawdopodobnie rozparcelowany w okresie międzywojennym.

Na podstawie:
Encyklopedia Kresów, Wyd. Kluszczyński, Kraków