> województwo podlaskie > powiat białostocki > miasto Tykocin > Pomnik Orła Białego
Tykocin. Pomnik Orła Białego
Tykocin.  Pomnik Orła Białego

Pomnik Orła Białego | Tykocin

Obok dworku, na małym placyku u zbiegu ulic 11 Listopada i Poświętnej stoi POMNIK ORŁA BIAŁEGO, wybudowany w 1982 r. z inicjatywy Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Tykocińskiej, z funduszy społecznych. Pomnik autorstwa art. rzeźbiarza Jerzego Grygorczuka swoją formą nawiązuje do nieistniejącego postumentu drewnianego, wzniesionego w tym miejscu w 1919 roku, na pamiątkę odzyskania niepodległości. Pomnik jest też pamiątką ustanowienia na zamku tykocińskim przez króla Augusta II Mocnego w 1705 r. Orderu Orła Białego. Rzeźba odlana w brązie, umieszczona na wysokim, prostopadłościennym cokole przedstawia orła w koronie, zrywającego się do lotu.

źródło: