> Мінская вобласць > Валожынскі раён > мястэчка Ракаў > Касцёл Найсвяцейшай Панны Марыі
Ракаў. Касцёл Найсвяцейшай Панны Марыі

Касцёл Найсвяцейшай Панны Марыі | Ракаў

На заходняй ускраіне вёскі, на правым беразе р. Іслач. Пабудаваны ў 1906 г. з жоўтай цэглы намаганнямі ксяндза Яўстахія Карповіча замест драўлянага касцёла Маці Божай Ружанцовай. Вялікі ўклад у будаўніцтва храма зрабілі князь Друцкі-Любецкі, памешчыкі Булгакі, Здзіхоўскія, Хелхоўскія і ўсе парафіяне. У 1911 г. пажар знішчыў драўляную плябанію, але не зачапіў храм. Каля касцёла праводзіліся кірмашы. Пасля 2-й сусветнай вайны не выкарыстоўваўся. У 1990-я гг. вернуты парафіянам.

Першы касцёл пабудаваў князь Геранім Сангушка ў 1676 г. Праз 10 гадоў Канстанцыя Тэадора Сангушка (з Сапегаў) фундуе кляштар дамініканцаў, існаванне якога адзначыу сакратар аўстрыйскай амбасады Ёган Корба. У 1712 г. ўвесь кляштарны комплекс згарэў; адбудаваны намаганнямі айца Валадковіча. У 1812 г. ў час вайны расейцаў з французамі касцёл спалены, адноўлены ў 1824 г. У 1835 г. дамініканскі кляштар скасаваны, а касцёл заменены на парафіяльны.

Помнік архітэктуры неаготыкі. 3-нефавая 2-вежавая базіліка з трансептам і круглай апсідай. Аб'ём цэнтральнага нефа накрыты 2-схільным дахам, які на галоўным фасадзе прыкрыты шчытом з зубчастым абрамленнем. Бакавыя больш нізкія нефы накрыты 1-схільнымі дахамі, вылучаны на галоўным фасадзе 2-яруснымі чацверыковымі вежамі з высокімі шпілямі. Крьшы трансепта над 2-схільнымі дахамі надаюць храму крыжовы план. Па фронце будынак расчлянёны ступеньчатымі контрфорсамі на 3 часткі: цэнтральная вылучана ўваходам у выглядзе стральчатай аркі з акном-ружай над ёй; 2 меншымі аналагічнымі парталамі вылучаны бакавыя ўваходы ў вежах. У архітэктурным афармленні шырока выкарыстаны ступеньчатыя контрфорсы, высокія стральчатыя аконныя праёмы і нішы, зубчатыя фрызы і аркатурныя паясы. У інтэр'еры — стральчатыя скляпенні. У 1990-я ўпрыгожаны сюжэтнымі барэльефамі выкананымі вядомым скульптарам Валяр'янам Янушкевічам, які стала пражывае ў Ракаве.

Каталіцкія храмы на Беларусі