> obwód brzeski > rejon prużański > miasteczko Łysków
Łysków. Wały dawnego królewskiego zamku

Łysków - zabytki | zdjęcia

Możliwe warianty:
Лыскава Лысково Łysków Łyskava Łyskowo Liskovo Lyskov Lyskovo Lyskava Lyskowo Lyskow Лыскаў Лыскоў Лыскова Lyskova

Utracona spuścizna

Łysków. : Zabytki i atrakcje | zdjęcia

Łysków.  Cerkiew Narodzenia NMP Cerkiew Narodzenia NMP

Widok fasady bocznej i głównej, 11 2008

Łysków.   Grób Franciszka Karpińskiego Grób Franciszka Karpińskiego

Grób Franciszka Karpińskiego (1741-1825). Wielkiego poety, którego pieśni śpiewa się w Polsce do dzisiaj

Łysków.  Kaplica cmentarna Kaplica cmentarna

Kaplica cmentarna w Łyskowie

Łysków.   Wały dawnego królewskiego zamku Wały dawnego królewskiego zamku

Dziedziniec zamku w Łyskowie

Łysków. : Utracone spuścizna | zdjęcia

Łysków.  Cerkiew grekokatolicka

Łysków. Cerkiew grekokatolicka (XVIII) Cerkiew unicka w Łyskowie Foto ca. 1890

Wiadomości

Mój pradziadek, Edward Nesterowicz urodził się w Łyskowie. Cała moja rodzina od strony taty ma korzenie kresowe - obecna Białoruś (Konstantynowo, Żabinka, Werchy, Kobryń, Brześć, Patryki, Horodec). Będę wdzięczna o każdą wiadomość związaną z nazwiskiem Nesterowicz. ...
Тихий Дмитрий, калі ласка, калі дадаеце выявы зь Беларускай Вікіпэдыі, пазначайце сапраўдную крыніцу здымка - Казімер Ляхновіч, Беларуская Вікіпэдыя (be-tarask.Wikipedia.org)...
Мои дедушка Матыль Николай Александрович 1908 г. рожд. житель деревни Брантовцы и бабушка в девичестве Полищук Мария Иосифовна 1908 г. рожд. жительница деревни Апеляновичи венчались в Лысковском костеле в 1930-1932 гг. приблизительно. Можно ли где либо найти эту костельную запись...
Поселение Лысково видимо появилось здесь в 11-12 столетии, но не нужно исключать и того, что оно могло появиться здесь и в каменном веке. В 1978 году, в двух километрах от Лыскова, в лесу, я нашёл большое количество кремнёвой щебёнки. Не исключено, что здесь могли изготавливать кремнёвые орудия труда. В самом Лыскове есть значительные залежи гончарной глины очень высокого качества. Здесь в далёкие...
Dokąd zostały przeniesione archiwa z kościoła w Łyskowie i gdzie się teraz znajdują?...