> Брэсцкая вобласць > Баранавіцкі раён > вёска Калдычэва
Калдычэва. Могілкі старыя

Калдычэва - фота і помнікі

Калдычэва. : Адметнасці | фота выбраных помнікаў

Калдычэва.  Могілкі старыя

Калдычэва.  Абарончыя ўмацаванні

Каментарыі

Brat mojej prababci ,proboszcz parafii Mir. Antoni Mackiewicz " aresztowany przez Niemców między 28.06.1941 a 02.11.1942. Przetrzymywany w więzieniu w Stołpcach. Stamtąd wywieziony do obozu koncentracyjnego Kołdyczewo i zagazowany w przekształconym w komorę gazową samochodzie, w uroczysku Lachówka, wraz z co najmniej 6 innymi kapłanami." Szuk...
Mój dziadek, Antoni Burzyński, również zginął rostrzelany w Kołdyczewie, tak przynajmniej brzmi przekaz rodzinny....był polskim policjantem który po wrześniu 39 ukrywał się na terenie Litwy a potem trafił z powrtem na Białoruś ale swojej rodziny już nie odnalazł ponieważ została wywieziona na Sybir ( moj...
Mego Ojca Ignacego Jerzaka zamordowano również w Kołdyczewie ,gdy obóz był likwidowany.Mogę podać szereg nazwisk osób tam pomordowanych oraz faktów istotnych z tego okresu.8 ...
Witam,
znał ktoś może kogoś z rodziny Dubrawskich? A może jest ktoś z was ? :)
Zależałoby mi na tym by dowiedzieć się coś wiedzieć o moich pradziadkach którzy zginęli w obozie śmierci pozostawiając mojego dziadka samemu sobie ... pozdrawiam...
Krystian i Łukasz proszę o kontakt rotmirwschowa@wp.pl
Magdalena

Першая пісьмовая згадка: XVI

Магчымыя варыянты:
Калдычэва Колдычево Kołdyczewo Kałdyčeva Калдычэва Калдычава Kołdyczów Koldyczow Kaldyczeva Koldychevo Koldyczewo

Што паглядзець у Калдычэве