> Віцебская вобласць > Віцебскі раён > вёска Тадуліна

Тадуліна на мапе

Тадуліна - фота і помнікі

Tadulin (Тадуліна) – bazyliański klasztor p.w. Narodzenia NMP

Wstęp
Miejscowość nazywała się dawniej Wymno, była dziedziczna własnością Ogińskich, i po utworzeniu wielkiego klasztoru bazyliańskiego, i nadaniu mu uposażenia, została przekształcona w Tadulin, nazwę pochodząca od imienia ofiarodawcy Tadeusz...
«Papiery wieonysle na Maietnons Tadulin aingace»

Из числа пожертвованных В.А.Ивановским бумаг находится интересная рукопись XVIII века – «Papiery wieonysle na Maietnons Tadulin aingace» (28 стр), по которой можно проследить историю Вымно, упоминающегося еще в 1552 году как перешедшее от господарск. слуг панпыры. Селютонича, Хотонепчича и Ходосеничей к Петру Тихон. Киселю, в роде кот...
TADULINO - w 1773 r. istniał tu klasztor grko-katolicki, należący do bazylianów prowincji litewskiej, kościół p.w. Narodzenia NMP, i klasztor gdzie mieszkało 5 kapłanów. Po kasacie ok. 1836 r. klasztor został prawosławnym, w 1909 r. istniał tu żeński Uspieński monastyr

Тадуліна Тадулино Tadulino Tadulina