> Магілёўская вобласць > Крычаўскі раён > горад Крычаў > Царква Святой Параскевы Пятніцы
Крычаў. Царква Святой Параскевы Пятніцы

Царква Святой Параскевы Пятніцы | Крычаў

Год пабудовы (перабудовы): XVI (1), ? (2), XIX? (3), 1930-x

Дакладна вядома, што царква Параскевы Пятніцы (Пятніцкая) існавала ў Крычаве ўжо ў другой палове 16 ст. Вядома, што пэўныя сродкі на яе выдаткоўвалі крычаўскія дзяржаўцы Мікалай Служка і Багдан Саламярэцкі. Маецца цікавая інфармацыя пра святара гэтай царквы Аляксандра Цітовіча, які падтрымліваў сялянскае паўстанне 1743-44 гг. пад кіраўніцтвам Васіля Вашчылы. Жадаючы пазбегнуць за гэта пакарання, ён паехаў да смаленскага уніяцкага епіскапа і там прыняў унію. Вярнуўся ў Крычаў і пачаў схіляць сваю паству да пераходу ў унію.

Недзе на пачатку 20 ст. царква моцна пацярпела ад пажару. У першай палове 1930-х гг. была амаль цалкам разбурана, а на яе рэштках (падмурак і частка сцен) пабудаваны клуб. Пазней тут дзейнічаў кінатэатр. У 1990-я гады кінатэатр зноў перарабілі пад царкву, якая зараз складаецца з двух частак (Свята-Васкрасенска-Параскевінскі сабор).

Цяперашні стан: царква дзеючая. На званіцы выкарыстоўваецца звон адліты на мясцовым медналіцейным заводзе ў 1748 г.

Андрэй Кузьмін