> Брэсцкая вобласць > Пружанскі раён > горад Пружаны > Царква Праабражэння Гасподняга
Пружаны. Царква Праабражэння Гасподняга

Царква Праабражэння Гасподняга | Пружаны

Год пабудовы (перабудовы): 1861 (1), 1943 (2)

Спаса-Праабражэнская царква ў Пружанах

Спаса-Праабражэнская царква пабудавана протаіерэем Мікалаем Жуковічам у 1861 годзе на пружанскіх праваслаўных могілках на месцы старажытнай Свята-Духавай царквы, узведзенай па загаду Ганны Ягелонкі ў 1570 годзе на землях, выдзеленых на гэтыя мэты Дзмітрыем Сапегам.

Праабражэнская царква на могілках у Пружанах на фотаздымку з архіву Пружанскай раённай газеты

Царква згарэла ў 1941. У 1943 годзе святару Уладзміру Пілінкевічу дазволілі адбудаваць царкву і для гэтай мэты перанесці сюды з цэнтра Пружан будынак былой царкоўнай школы, які пры Польшчы выкарыстоўваўся ў якасці магазіна сельскагаспадарчых тавараў.

Новая Праабражэнская царква пабудаваная на праваслаўных могілках Пружан ў 2003 г.

Пасля вайны царква працавала як прыпісная да сабора Аляксандра Неўскага. У 1985 царква зноў згарэла - ад падпалу. Доўгі час тут былі толькі камяні падмурка. У 2000 годзе пачата будаўніцтва новай цаглянай царквы, яно завершана ў 2003-м.

Ірына Сядова