> Віцебская вобласць > Докшыцкі раён > вёска Пералоі > Капліца могілкавая
Пералоі. Капліца могілкавая

Капліца могілкавая | Пералоі

Аб існаванні капліцы на могілках у гэтай невялікай вёсачцы я выпадкова даведаўся напрыканцы 2005 года, гартаючы ў бібліятэцы падшыўку докшыцкай раённай газеты “Родныя вытокі”. Пры першай магчымасці ўзяў тады ячшэ плёначную “мыльніцу” і паехаў фатаграфаваць.

Гэты драўляны чатырохкутны будынак з невялікімі акенцамі з першага погляду цяжка было назваць капліцай. Ён хутчэй нагадваў лазню. Хіба што на дзвярах быў намаляваны фарбай крыж. Унутры яна была абклеена шпалерамі, ды вісеў крыж са старадаўняй выразанай з дрэва фігурай Хрыста. У мяне не было часу распытваць пра капліцу ў жыхароў Пералояў. Праз нейкі час я быў у суседняй вёсцы Пасекі. Пытаюся ў бабулькі: “Калі была ўзведзена капліца?”. – “А Бог яе ведае. Колькі я жыву – увесь час яна стаіць. Там на могілках усе нашыя дзяды і прадзеды пахаваныя”.

Побач са старой капліцай мясцовы жыхар будуе новую з белай цэглы.

e-mail: ksz@tut.by