> Віцебская вобласць > Глыбоцкі раён > вёска Залессе > Касцёл
Залессе. Касцёл

Залессе. Касцёл

Залессе. Касцёл

Аб лакалізацыі пэўных аб'ектаў адносна тэмы "Залесьсе" ў Глыбоцкім раёне.

У савецкія часы было арганізавана ўзбуйненьне вёсак коштам ліквідацыі хутароў.

1. Пры гэтым была ўзбуйнена вёска Бушыкі, якая разам з тым, паглынула і Залесьсе Царкоўнае. Такім чынам залеская царква (в.Залесьсе Царкоўнае) апынулася ў Бушыках. Яе і сёньня называюць залескай царквой.

2. Што датычыць палаца і парка графа Молля, то ён знаходзіўся ў в. Двор Залесьсе, што ў некалькіх кіляметраў на поўдзень ад в. Залесьсе

3. У вёсцы Залесьсе (цэнтр гміны) знаходзіліся касьцёл і стараабрадніцкая царква. Касьцёл, які лічыцца згубленым, насамрэч, існуе. Аднак, як сьцвярджае Рыгор Леанідавіч Шарыпкін, краязнаўца і настаўнік рускай мовы і літаратуры Лучайскай базавай школы, гэты касьцёл захаваўся ў зьмененым стане. Пасьля вайны ён быў перароблены пад калгасны сьвіран. Чаму ён лічыцца страчаным? Прычына — зразумелая: край гэты праваслаўны, дзе досыць вялікі анклаў і старавераў. Для іх гэты будынак не выклікае ніякай цікавасьці і заклапочанасьці. Касьцёл лічыцца страчаным і ў Глыбоцкім дэканаце.

Ёсьць чуткі, што неўзабаве сьвіран (былы драўляны касьцёл) зьнясуць. Старабрадніцкай царквы няма. Яе разабралі. Зь бярвеньняў пабудавалі клюб у іншым месцы. На мапе касьцёл у Залесьсі — побач з возерам Бярозаўскім, царква — у цэнтры паселішча.