> Брэсцкая вобласць > Камянецкі раён > вёска Дзмітравічы > Царква Праабражэння Гасподняга
Дзмітравічы. Царква Праабражэння Гасподняга

Царква Праабражэння Гасподняга | Дзмітравічы

Праабражэнская царква ў Дзмітравічах

У 1786 г. ў Дзмітравічах святаром Хведарам Будзіловічам і вяскоўцамі пабудавана ўніяцкая царква. Пасля скасавання Ўніі царква ў Літоўскай праваслаўнай епархіі. На мяжы ХІХ і ХХ стст. пры Праабражэнскай царкве налічвалася 5034 прыхаджан у 16 вёсках: Дзмітравічы, Асіннікі, Белая, Гарошкаўка, Дашэвічы, Камянюкі, Макавішча, Мшанкі, Падомша, Ражкоўка, Вялікае і Малае Селішчы, Сінітычы, Унучкі, Хваянаўка і Чарнакі. Да 1860 г. (калі была разабрана) ў Асінніках (Тамаполях) існавала прыпісная да Дзмітравіцкага прыходу Прачысценская царква, невядома калі пабудаваная.

Царква - помнік народнага дойлідства. Стаіць на невялікім пагорку ў цэнтры вёскі. Побач з царквой чацверыковая каркасная званіца пад шатровым дахам. Тэрыторыя царквы абнесена цаглянай агароджай.

Дзмітравічы - Царква Праабражэння Гасподняга і званіца

Храм вырашаны прамавугольным зрубам, да якога з франтальнага фасаду далуаецца прыруб нізкага прытвора, пастаўлены на бутавым падмурку. Галоўны фасад завершаны франтонам, тымпан якога прарэзаны 2 ромбападобнымі люкарнамі. Вільчык 2-схільнага даху з вальмай над алтарнай часткай па цэнтры завершаны 8-гранным барабанам з цыбулепадобнай галоўкай.

1. Гродненский православный календарь
2. А.М. Кулагін