> Брэсцкая вобласць > Камянецкі раён > вёска Мікалаева > Царква Святой Параскевы Пятніцы
Мікалаева. Царква Святой Параскевы Пятніцы

Год пабудовы (перабудовы): XIX/ХХ, 1903
Заўвагі: ў гістарычных дакументах - Вяліка-Ельнянская Мікалаеўская царква
Адрас: 225060, в. Мікалаева, Камянецкі раён, Брэсцкая вобласць

Параскевы-Пятніцкая царква ў Мікалаеве

Царква Святой Параскевы Пятніцы ў Мікалаеве пабудавана на мяжы ХІХ і ХХ стст. з дрэва, на месцы больш даўняй царквы, на паўночнай ускраіне вёскі. Да сярэдзіны ХХ ст. гэта была Свята-Мікалаеўская царква, прыпісная да Сімеонаўскага прыходу ў Камянцы. Царква лічылася Вяліка-Ельнянскай, верагодна, па ранейшай назве мясцовасці. У канцы 1980-х г. царква перададзена вернікам і асвячона як Параскевы-Пятніцкая.

Мікалаева - Царква Святой Параскевы Пятніцы

Храм - помнік архітэктуры рэтраспектыўна-рускага стылю. Асноўны прамавугольны зруб завершаны 5-купаллем і аб'яднаны з 3-яруснай шатровай званіцай (2 васьмерыка на чацверыку) і невялікім бабінцам. Галоўны ўваход аформлены ганкам з франтонам. Архітэктура вылучаецца насычаным разным дэкорам: на гарызантальна ашаляваных фасадах выкарыстаны разныя карнізы, арнаментальныя франтоны, аконныя ліштвы, гарызантальныя цягі, вертыкальныя лапаткі.

Вежа-званіца. Фрагмент

У інтэр'еры зала абмежавана ад апсіды ў габарытах асноўнага аб'ёму драўляным 2-ярусным іканастасам з разнымі пазалочанымі царскімі варотамі з 6 авальнымі абразамі-таблеткамі.

1. А.М. Кулагін
2.Гродненский православный календарь