> Віцебская вобласць > Ушацкі раён > вёска Белае > Касцёл
Белае. Касцёл

Белае. Касцёл

Галоўны фасад касцёла ў Белым |

Белае. Касцёл

Інтэр'ер |

Белае, калісьці маёнтак Неміровічаў-Шчытаў, сядзіба таго роду, які сёння згасае, прыйшоў да роду Корсакаў праз шлюб Марыі Шчытоўны з Эразмам Корсакам у ХІХ ст., а потым як пасаг атрымала яго святой памяці Юзэфа з Корсакаў Станіслава Забелаўна, пасля якой Белае перайшло да яе сына графа Юзэфа Забелы.

Драўляны касцёлік стаіць у атачэнні гаспадарчай забудовы, каля жылога дому, заценены прыгожымі ялінамі. Дата яго узнікнення невядомая, але ў кожным разе вельмі даўняя (найстарэйшы запіс, захаваны у сямейным архіве датаваны 13.03.1841 № 293, выдадзены арцыбіскупам Ігнацыям Паўлоўскім лепельскаму маршалку Шчыту). Каля маёнтку стаіць радавы склеп, а ў ім помнік с.п. Мікалаю Шчыту, памерламу ў 1563 г., які атрымаў Белае як каралеўскі падарунак.

Nasze Kościoły
pod redakcją Ks. Jozafata Żyskara