> Віцебская вобласць > Докшыцкі раён > фальварак Чарамошнік > Фальварак
Чарамошнік. Фальварак

Фальварак | Чарамошнік

Год пабудовы (перабудовы): XX?

Паводле плану, які быў складзены ў 1910 годзе, фальварак Чарамошнік Віленскай губерні, Дзісненскага павету, Глыбоцкай воласці, знаходзіўся ва "ўладанні сялянаў Андрэя Юр'ева і Анелі Андрэевай Шарабайка". Фальварак меў: зямлі сядзібнай — 1,62 дзесяціны; зямлі ворыўнай — 40,6; сенакоснай — 26,12; лесу хваёвага — 12,0; пад дарогамі — 0,44. Разам — 80,78 дзесяцін.

З 1920 па 1939 гг. Чарамошнік, ці Чэрэмошнік (Czeremosznik) — фальварак у Віленскім ваяводстве, Дзісненскага павету (сталіца г. Глыбокае), Порпліскай гміны. Насельніцтва — 14 чалавек, зямлі — 76 дзесяцін. Найбліжэйшая чыгуначная станцыя — за 12 км у Глыбокім. Апошнім уладальнікам фальварка быў Канстанцін Шарабайка, які тройчы з сям'ёй быў у спісе на высылку у ГУЛАГ. Апошні раз уратаваў ад высылкі пачатак вайны. Памёр ад дызентэрыі ў жніўні 1943 г. у Чарамошніку.

Фальварак Чарамошнік да 1939 года знаходзіўся пры дарозе Глыбокае—Докшыцы, непадалёк ад Варганскай гары. Сёння на месцы фальварка — калгаснае поле. Засталося на пагорку некалькі старых ліп ад прысадаў, якія бачны з шашы.