> obwód brzeski > rejon prużański > miasto Prużana > Zespół dworsko-parkowy
Prużana. Zespół dworsko-parkowy

Zespół dworsko-parkowy | Prużana

Zespół pałacowy w dawnym majątku ziemskim

W drugiej połowie XIX wieku miejscowe dobra należały do Szwykowskich. Pałac w stylu willi włoskiej wybudowany został w połowie XIX wieku przez marszałka szlachty Walentego Szwykowskiego, prawdopodobnie według projektu architekta Franciszka Marii Lanciego.

Po 1863 roku dobra zostały skonfiskowane przez rząd carski, a w pałacu umieszczono siedzibę władz powiatowych. Po II wojnie światowej mieściło się tu przedszkole, w latach 90 rozpoczęto remont budynku.

Pałac jest budowlą wzniesioną na planie nieregularnym, z parterowymi i piętrowymi korpusami oraz licznymi tarasami, czworoboczną wieżą i półokrągłą werandą. W dekoracji elewacji wykorzystano półkoliste obramienia okien i pilastry.

Zachował się pierwotny układ wnętrz, a także częściowo ich wystrój ze stiukowymi gzymsami oraz płaskorzeźbami dekorującymi drzwi i kominki.

W pobliżu pałacu stoją dwie oficyny różnej wielkości. Zespół otacza park krajobrazowy o powierzchni około 8 ha ze stawem i kanałami, ku któremu od strony miasta wiedzie szeroka aleja.

Właściciel: ,
Architekt: (?), (?)