> obwód homelski > rejon homelski > miasto Homel > Kaplica grobowa Paskiewiczów
Homel. Kaplica grobowa Paskiewiczów

Kaplica grobowa Paskiewiczów | Homel

Kaplica grobowa Paskiewiczów

W pobliżu soboru Świętych Piotra i Pawła, nad brzegiem rzeki Soż, znajduje się kaplica grobowa Paskiewiczów. Zbudowana w stylu rosyjsko-bizantyjskim w latach 1870-89 według projektu architekta J. Czerwińskiego, restaurowana w latach 1971-75.

Jest to budowla na planie prostokąta, oblicowana białą cegłą, nakryta spiczastym ośmiobocznym dachem z lukarnami, zwieńczonym baniastą kopułą.

Cztery podobne kopuły wieńczą okrągłe wieżyczki w narożach kaplicy. Podstawy kopuł zdobią liczne kokoszniki.

Elewacje odznaczają się niezwykłym bogactwem ceramicznych i polichromowanych detali. Wejście ozdobione jest łukowatym portalem. Podobne obramienia mają okna znajdujące się na trzech pozostałych ścianach.

W podziemiach ciągnących się pod kaplicą znajdują się krypty grobowe wyłożone kamieniem, płyty nagrobne oraz mozaikowe panneau.