> obwód homelski > rejon narowelski > miasto Narowla > Dwór Horwattów na starych fotografiach
Narowla. Dwór Horwattów na starych fotografiach

Dwór Horwattów na starych fotografiach | Narowla

Pałac w Narowli

Bardzo piękny był też tam pałac murowany, piętrowy, w całkiem jednak innym stylu niż barbarowski. () Przede wszystkim cudownej piękności były we wszystkich salonach posadzki, zwłaszcza w jednym salonie na piętrze miało się wrażenie, że posadzka w środku salonu jest jak gdyby dnem rzeki, w której pływają różnorodne ryby, mniejsze i większe.

W drugim zaś salonie był przepiękny sufit stiukowy. Dwie alegoryczne postacie przedstawiały jedna rzekę Dniepr, druga Prypeć. Był też jeden pokój z sufitem w złocone gwiazdy. ()

Pałac narowlański oraz wszystkie piękne budynki gospodarcze i fabryczne (cukierki owocowe) bardzo się pięknie prezentowały, gdy mijało się je w przejeździe po Prypeci statkiem parowym.

Duże bardzo były w Narowli sady owocowe oraz plantacje przeróżnych jagód, służące do wyrobów cukierniczych.

Nad brzegiem Prypeci była kaplica murowana w stylu dereszewickiej i barbarowskiej, z niewielkim cmentarzem z grobami rodzinnymi.

Antoni Kieniewicz
Nad Prypecią, dawno temu Wspomnienia z zamierzchłej przeszłości Ossolineum 1989