> obwód grodzieński > rejon grodzieński > miasteczko Odelsk > Kościół Wniebowzięcia NMP
Odelsk. Kościół Wniebowzięcia NMP

Kościół Wniebowzięcia NMP | Odelsk

Rok budowy (przebudowy): XVIII

Kościół katolicki p.w. Wniebowzięcia NMP wzniesiony w 1660 r.,odnawiany w 1874 r.,po II wojnie swiatowej nieprzerwanie czynny.Drewniana budowla barokowa w układzie bazyliki, z trójbocznie zamkniętym prezbiterium i dwiema zakrystiami.Nad wejściem kopuła z latarnią wsparta na ośmiobocznym bębnie.W elewacjach podwójne otwory okienne.Wewnątrz cenne barokowe ołtarze;główny z I poł. XVIII w.,ozdobione pilastrami,kolumnami,rzeźbami i bogatymi ornamentami.W ołtarzach obrazy z XVIII w.,min. otoczony lokalnym kultem obraz Matki Bożej z Dzieciątkiem oraz Przemienienie Pańskie pędzla Wojciecha Gersona z 1874 r.Przed kościołem brama ze schodkowym szczytem i trzema łukowatymi przelotami oraz dwukondygnacyjna XIX-wieczna dzwonnica z kamienia polnego

Zbigniew Hauser
Nowy ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi Burchard Edition,2005