> obwód grodzieński > rejon iwiejski > miasteczko Iwie > Meczet
Iwie. Meczet

Iwie. Meczet

Iwie. Meczet

Iwie. Meczet

Meczet tatarski

Meczet w części miasteczka zwanej Murawszczyzna, drewniany, fundacji właścicielki miejscowych dóbr Elfrydy Zamojskiej, zbudowany w 1884 roku, jedyny czynny obecnie meczet na Białorusi.

Tatarzy w Iwiu mieszkają co najmniej od XVI wieku. W końcu XVII wieku wydzielono dla nich nawet specjalną dzielnicę - właśnie Murawszczyznę. Dziś Iwie i okolice są największymi zwartymi skupiskami Tatarów na Białorusi.

Meczet jest budowlą na planie prostokąta. Nad czterospadowym dachem wznosi się smukły, ośmioboczny minaret, otoczony u podstawy galeryjką, zwieńczony spiczastym dachem namiotowym z półksiężycem na szczycie.

Minaret z galeryjką został dobudowany w 1922 roku za pieniądze Tatarów, którzy z okolic Iwia wyemigrowali do Ameryki.

W pobliżu meczetu znajduje się mizar – cmentarz tatarski z licznymi interesującymi nagrobkami.

„Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi”, Burchard Edition, Warszawa 1997