> obwód miński > rejon dzierżyński > wieś Nowosiółki Wielkie > Dwór Kostrowickich
Nowosiółki Wielkie. Dwór Kostrowickich

Dwór Kostrowickich | Nowosiółki Wielkie

Zespół dworski

W dawnym majątku ziemskim, na prawym brzegu rzeki Usza. W XIX wieku majątek stanowił własność rodziny Kostrowickich (sąsiadujące ze sobą Nowosiółki Małe i Nowosiółki Wielkie). Po 1863 roku Nowosiółki zostały skonfiskowane przez rząd carski, a ich właściciel, Kazimierz Kostrowicki oraz jego brat Karol za udział w Powstaniu Styczniowym zostali zesłani na Sybir. Nowosiółki zostały następnie kupione przez Mikołaja Szustrowa i pozostały w rękach rosyjskich do I wojny światowej.

Klasycystyczny, dwukondygnacyjny dwór został zbudowany w pierwszej połowie XIX wieku. Fasadę ozdabia czterokolumnowy portyk w wielkim porządku, zwieńczony trójkątnym szczytem. Ściany budynku zdobione są półkolumnami, pilastrami i płycinami. Przy obu elewacjach bocznych znajdowały się wejścia wiodące przez przedsionki wsparte na półkolumnach.

Zachowały się także zabudowania gospodarcze: zbudowany w drugiej połowie XIX wieku dwukondygnacyjny budynek stajni z piętrem wykorzystywanym jako spichlerz, dwukondygnacyjna gorzelnia z 1907 roku i parterowy budynek dla robotników z 1912 roku.

Dwór otacza niewielki park krajobrazowy. Na teren dawnego majątku wiedzie brama wjazdowa utworzona przez sześć półkoliście ustawionych filarów.

Rok budowy (przebudowy): 1830-1840-x