> obwód brzeski > rejon baranowicki > wieś Zaosie > Folwark Mickiewiczów
Zaosie. Folwark Mickiewiczów

Folwark Mickiewiczów | Zaosie

Rok budowy (przebudowy): XVIII, 1993-1998

Zrekonstruowany zespół dworski Mickiewiczów w Zaosiu

Zespół dworski w dawnym majątku Mickiewiczów, gdzie urodził się Adam Mickiewicz (jedno z dwu najbardziej prawdopodobnych miejsc urodzenia poety; część badaczy uważa, że urodził się w Nowogródku), co upamiętnia obelisk i kamień z wyrytą datą urodzenia poety. Obelisk został ustawiony w 1927 roku przez jednostkę wojskową z Baranowicz, odnowiono go w roku 1955. Napis na obelisku w języku białoruskim głosi: Tu w Zaosiu 24 grudnia 1798 roku urodził się wielki poeta Adam Mickiewicz.

Drewniane zabudowania folwarku zostały zniszczone podczas I wojny światowej, gdy Zaosie znalazło się na pierwszej linii frontu, przebiegającego tędy przez trzy lata. W 1996 roku, w związku ze zbliżającą się 200 rocznicą urodzin poety, zrekonstruowano je według starych planów i rysunków. Odtworzono między innymi kryty strzechą dworek Mickiewiczów, oborę, stodołę, studnię z żurawiem i piętrowy podcieniowy spichlerzyk, gdzie zwykł nocować Adam Mickiewicz, gdy odwiedzał tu krewnych Stypułkowskich, którzy w 1806 roku przejęli folwark.