> obwód miński > rejon miadziołski > miasteczko Krzywicze > Kościół św. Apostoła Andrzeja i klasztor
Krzywicze. Kościół św. Apostoła Andrzeja i klasztor

Kościół św. Apostoła Andrzeja i klasztor | Krzywicze

Kościół pod wezwaniem Świętego Andrzeja Apostoła i klasztor trynitarzy

Kościół i klasztor trynitarzy, późnobarokowe, fundacji podkomorzego trockiego Andrzeja Ukolskiego, zbudowane w latach 1776-77.

Kościół Św. Andrzeja, nieprzerwanie czynny, jest świątynią jednonawową, jednowieżową, z prostokątnym prezbiterium.

Dominantą budowli jest potężna wieża tworząca fasadę, trójkondygnacyjna, czworoboczna, ze ściętymi narożnikami, nakryta ośmiopołaciową kopułą. Elementy zdobnicze stanowią narożne pilastry i gzymsy. Okna niewielkie, umieszczone wysoko, nadają budowli charakter obronny.

We wnętrzu nakrytym sklepieniem kolebkowym, wyróżnia się bogato rzeźbiony ołtarz główny z rzeźbą Jezusa Antokolskiego oraz ambona zdobiona pozłacanymi rzeźbami z drewna.

Z boku do prezbiterium pr/pzylega dwukondygnacyjny korpus klasztorny na planie prostokąta, służący obecnie za plebanię.

Kościół i klasztor otoczone są kamiennym ogrodzeniem z ceglaną trójłukową bramą zwieńczoną ozdobnym frontonem.

„Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi”, Burchard Edition, Warszawa 1997